Brasil, solidaritet og nordmenn

I skumringstimen lørdag 23. august landet vi, 11 kampklare brigadister, i São Paulo, Brasil. Etter nesten to uker med intensive forberedelser, følte vi oss så klare som vi kunne bli for å møte Latin-Amerikas største sosiale bevegelse: Movimento dos trabalhadores rurais sem terra (MST) – De jordløses bevegelse. Med sine nesten to millioner medlemmer, utgjør de den største kraften for omfordeling av ressurser fra rike til fattige i Latin-Amerika.

Det ble ikke tid til urbant byliv i en av verdens største byer, istedet bar rett til landlige omgivelser utenfor byen; til MSTs nasjonale skole, Escola Nacional de Florestan Fernandes (ENFF). Fram til slutten av september skal vi bo på skolen og lære om grasrotorganisering, om å bygge folkebevegelser og vi skal delta i skolens daglige drift. På en og samme dag kan derfor lære om historiske økonomiske teorier eller gruvedrift i nord-Brasil, før vi like etterpå står parat til å vaske alle skolens doer eller rake løv.

Escola Nacional Florestan Fernandes. Foto: thais brito, flickr

Escola Nacional Florestan Fernandes. Foto: thais brito, flickr

Sammen med oss på skolen bor det også 60 andre aktivister fra hele Latin-Amerika, som representerer mange ulike sosiale bevegelser. Mens vi spiser pão de queijo i lunsjpausen eller planter poteter mellom banantrærne på skolen, får vi høre om viktige kamper folk kjemper her. Vi har hørt om kampen i Colombia mot utbygging av gruver, i Paraguay mot undertrykkelse av urfolk, og i Mexico mot en høyrevridd og USA-vennlig regjering. Selv om det er utrolig lærerikt og spennende å møte så mange forskjellige mennesker, har nok språkforvirringen for mange av oss nådd nye høyder. Ikke nok med at vi skal prøve å forstå portugisisk, nå må vi også venne ørene våre til ulike dialekter av spansk.

En av de viktigste temaene vi har lært om på skolen er MSTs kamp for jordreform. Jordreformen MST ønsker skal flytte jord fra de rike jordeierne i landet, til fattige bønder som ikke eier jorda de lever av. Det var også fattige bønder som startet bevegelsen for rurale arbeidere uten jord i 1984. Bevegelsens spede begynnelse var da en gruppe bønder som levde av å selge arbeidskrafta si til rike gårdeiere, i steden slo seg ned ved et gatekryss og begynte å dyrke jorda rundt. De ble en inspirasjonskilde for andre fattige bønder som ønsket seg en mer rettferdig fordeling av jord. Kampen for en folkelig jordreform var i gang!

I dag har Brasil fått en grunnlov som gir folket rett til å overta jordområder som ikke brukes fornuftig. Likevel er jorda her fortsatt en av verdens mest skjevt fordelte. MST sin kamp er derfor like viktig i dag som da bevegelsen ble stiftet. Det viktigste verktøyet for å fordele jord er å okkupere jordområder. Det er denne aksjonsformen som er kjernen for MST sitt arbeid, og i månedene som kommer skal vi derfor besøke flere av okkupasjonsleirene til MST. Kanskje får vi være med på en okkupasjon selv. Vi skal også bo i noen av de okkupasjonsleirene som har blitt til bosetninger, det vil si at folket har overtatt eieretten til jorda her. Før den tid skal vi fortsette å lære, studere og bli kjent med kamarater i MST og de andre sosiale bevegelsene her på skolen. Med timer i portugisisk, politisk økonomi og teori, debattmøter, fotballkamper og samtaler i kaffepausene på stakkato portugisisk, flyr dagene avgårde.

Brigaden kommer til å komme med flere oppdateringer framover, både her på bloggen, på facebook  og i reisebrevene vi sender ut både i papirformat og digitalt.

Tekst: Brage Lier Jor

Toppfoto: Høstbrigaden til Brasil 2014

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *