Dokumentar: «Flor en Otomi»

– «om en ung jentes valg og død, og en umistelig fraksjon av EZLNs historie»

Flor en Otomi er navnet på en dokumentarfilm som denne våren har premiere på mexicanske kinoer. Dokumentaren forsøker å vise hva som gjorde at den unge jenta Deni (Prieto Stock), som betyr blomst på urfolksspråket Otomi, tok valgene som førte henne i døden i 1974, da hun bare var 19 år.

Det er hennes barndomsvenninne, Luisa Riley, som er regissør for filmen. Gjennom samtaler med Denis søster, Ayari; gjennom brev som Deni skrev til kusinen Laura; og gjennom fortellinger fra andre
som sto Deni nær, forsøker Luisa å rekonstruere hvordan og hvorfor Deni begynte å militere i den klandestine organisasjonen Frente de Liberacion Nacional (FLN), og hvordan hun levde sine siste øyeblikk, før hun ble skutt av hæren i et sikkerhetshus i Nepantla, 14 februar, 1974.

Flor en Otomi viser en av mange personlige historier fra Mexico på 70-tallet, tiåret som på grunn av den brutale statlige volden mot sosiale aktivister i årene etter studentmassakren i 1968 i Tlatelolco kalles den skitne krigen. Mexicos ungdommer fant ikke lenger demokratiske og pasifistiske former for å kjempe for sosial endring, så å trenes til å dra «til fjells», a la montaña, som betydde å bli en del av væpnede, revolusjonære organisasjoner, ble det eneste alternativet om man ønsket å kjempe, men samtidig å rømme fra politisk forfølgelse.

Livet til Deni blir en liten fraksjon av historier som kan veves sammen til historien om datidens guerilja-organisasjon FLN, hvis røde femkantede stjerne på nytt skulle vises under 1994-opprøret til Ejercito zapatista de Liberacion Nacional (EZLN) i Chiapas. Samtidig gjør filmen noe viktig for historiens mange usynlige, men også umistelige mennesker; å gi dem deres rettferdige plass i det historiske minnet, og dermed fremmer den verdighet. For Deni ble aldri mer en 19 år. Og ikke før idag, 38 år senere, kan stillheten brytes, og vi får mulighet til  å bli kjent med henne.

Til avisen la Jornada sier Luisa at hennes forhold til Deni var nært, men at Deni aldri fortalte henne om sin besluting om å bli en del av FLN. «Hennes foreldre, søster og jeg snakket aldri sammen om det som skjedde, man rørte ikke temaet på grunn av all sorgen, og jeg turte ikke å spørre. Sannheten om hennes død forsto jeg ikke før i 1995, da subcomandante Marcos nevnte henne i et av sine komunikeer».

Søsteren Ayari forteller om en oppvekst hvor man hverken drakk coca-cola, spiste pommes frites eller så amerikanske filmer hjemme. Hun forteller om søsterens og sin egen fasinasjon for litteratur. De leste Rius og Mafalda. De leste klassisk latinamerikansk litteratur, mens også engelsk litteratur fordi de var tospråklige. Hun nevner spesielt Edgar Allan Poe og diktet The Raven, og Manuel Scorza med Redoble por rancas y Garabombo el invisible. Hun forteller om hvordan søstrene lekte med plastelinafigurer, og delte verden i rike og fattige. Dette framkalte medlidenhet hos Ayari, mens «Deni ble veldig sint over urettferdighet og ulikhet», forteller Ayari.

I tilegg til søsteren Ayari, intervjues Elisa Benavides Guevara, som overlevde angrepet i Nepantla. Hun ble arrestert av hæren, og satt fengslet i syv år. Elisa rekonstruerer fluktforsøket og øyeblikket da Deni døde. Naboene til sikkerhetshuset får også snakke. De visste, og de sympatiserte med ungdommene, som hadde fortalt dem at huset fungerte som kanin-gård. De ville forsvare ungdommene fra hæren, men var også truet på livet.

Etter filmfremvisningen i Multiforo Alicia i Mexico by 23. mai i år, åpnes det for spørsmål fra salen.

En gutt spør hva som skjedde med Elisa i ettertid. Luisa Riley sier «La oss si at hun gikk tilbake til den klandestine kampen, med større overbevisning en noen gang». Etter zapatistopprøret i 1994 var hun en av flere som ble arrestert i Mexico by, og hun ble beskyldt for å tilhøre EZLN under dekknavnet subcomandante Elisa.

Se trailer til filmen her.

En kommentar til Dokumentar: «Flor en Otomi»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *