El Pueblo unido jamas sera vencido – Et forent folk vil aldri bli overvunnet

Denne setningen har jeg sett og hørt mange ganger, den står til og med på ryggen til t-skjortene fra LAG. Men det er først etter å ha deltatt på Peoples’ Summit i Rio de Janeiro at jeg virkelig har forstått hvorfor dette oppropet er så viktig, det er først nå jeg virkelig forstår betydningen av det.

Peoples’ Summit er folkets toppmøte, her møtes ikke statsledere og FN-byråkrater for å ta beslutninger på vegne av verdens folk. Her møtes de som beslutningene skal tas på vegne av, for å komme med sine svar på hvordan vi kan redde verden.

På folkets toppmøte brukes mange ulike typer arrangementer for å bevisstgjøre, engasjere, informere og ikke minst la folk komme til ordet. Vi har deltatt på paneldebatter, workshops, folkemøter og markeringer. Alle tar for seg temaer som også tas opp av FN, for eksempel bærekraftig jordbruk, mat, kvinner, miljø, utviklingsspørsmål og menneskerettigheter

Grunnidéen bak Peoples’ Summit er at verdens folk må stå sammen for å være i stand til å påvirke de store beslutningstakerne. På disse møtene får folk fra hele verden mulighet til å samles for å utveksle tanker, erfaringer og forslag til løsninger. Folk ser med egne øyne at problemene de står ovenfor kan være de samme i flere deler av verden. Det gjør noe med folk når de får muligheten til å møte noen de aldri ville møtt utenfor dette arrangementet og se at dette mennesket sliter med de samme problemene som en selv. Mange fokuserer på viktigheten av å stå sammen. Det er først når man er mange nok bak samme fane at man blir lagt merke til og kanskje også hørt.

En av aktivitetene vi deltok på under Peoples’ Summit var kvinnemarsjen, som var en enorm mobilisering for kvinners rettigheter. Sosiale bevegelser, organisasjoner og enkeltmennesker fra alle kontinenter samlet seg og gikk i tog for kvinner i Brasil, Latin-Amerika og verden. Engasjementet og ønsket om forandring og like rettigheter for alle var til å ta og føle på. Vi LAG-jentene tok på oss t-skjortene våre og gikk sammen med Via Campesina bak paroler som: Nei til vold mot kvinner, uten feminisme finnes ikke sosialisme, med kvinner i hjemmet forsinkes kampen og naturen er ikke en handelsvare, det er heller ikke kvinnen.

Toget var ikke bare fullt av engasjerte kvinner som vet hva de har rett på og ikke er redde for å si det, det var også mange menn som gikk der i solidaritet med kvinnene. På et kontinent som er kjent for mannssjåvinisme og kvinneundertrykking var det fantastisk å se at så mange viste sin støtte til kvinnekampen i Latin-Amerika. En av dem sa at det er viktig at så mange som mulig deltar, da blir vi synlige. Kvinners kamp for likestilling og rettferdighet skal ikke være ubemerket. Det var da jeg virkelig forsto betydningen av det som sto på t-skjorten min: et forent folk vil aldri bli overvunnet.

Med dette ble også viktigheten av Peoples’ Summit klar for meg: for å gjøre en forskjell må man bli hørt, for å bli hørt må man bli sett, og da hjelper det å være mange.

Hvis verdens folk globaliserer kampsakene sine, globaliseres også håpet om en bedre verden.

Tekst: Kristina Vahl
Toppfoto: Kine Fristad

2 kommentarer til El Pueblo unido jamas sera vencido – Et forent folk vil aldri bli overvunnet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *