En kvinnebevegelse i Bolivia – Mujeres Creando

Kvinner har mange forskjellige måter å uttrykke seg på, og gjennom hele historien har vi vært vitner til kvinnenes mange fremskritt. Bolivia har i dag en kvinnebevegelse som er representativ og original, som heter Mujeres Creando.

Å tenke er feminint i aller høyeste grad

Mujeres Creando er en venstreorientert sosial-anarkistisk feministisk bevegelse med en sosial forpliktelse, som ble opprettet i begynnelsen av 1992, av María Galindo, Mónica Mendoza y Julieta Paredes etter en rekke personlige erfaringer og flere opplevelser som fikk dem til å se at de ville danne en gruppe som skulle være uavhengig, og hverken en institusjon eller et politisk parti, og heller ikke påvirket av politiske eller statlige interesser. De bestemte seg for å starte opp Mujeres Creando, som tror på uavhengighet, heterogenitet, og på en kombinasjon av intellektuelt arbeid, håndarbeid og politisk arbeid.

Gruppen karakteriseres ved uttrykk av kvinnelig kreativitet, særlig med graffitier. Etter hvert kom nye medlemmer til, med samme ideologi.

De driver en radio som heter Radio Deseo, med programmer som fokuserer på undersøkelser, klager på urettferdighet, og aktuelle situasjoner sett med deres egne øyne. De har også et vandrehjem for kvinner, kalt Virgen de los Deseos.

Julieta Ojeda

Julieta Ojeda ble med i Mujeres Creando når hun var på universitetet (UMSA) og er nå en av frontfigurene i bevegelsen, og jeg hadde en interessant samtale med henne om en rekke temaer.

«Jeg likte den kreative måten Mujeres Creando tiltrakk mennesker for å delta i flere aktiviteter de hadde der, temaene var forskjellige fra det som pleide å bli presentere på universitetet, temaer som både handlet om og var interessante for kvinner. I tillegg hadde de en bred venstreideologi, som viste transformasjoner som fikk meg til å føle at jeg ville være en del av dem.»

Om kvinners fremskritt og machokultur
«Selv om kvinner har samme tilgang til utdannelse som menn, eller kanskje mer, er det mange av dem som ikke fullfører studiene, på grunn av krav til kvinnerollen, som igjen er et resultat av patriarkalske relasjoner gjennom historien. Å ha partner, å være mamma og så videre, må være en egen avgjørelse, og det er en del av livet ditt, men det er andre ting som gjør at du føler deg realisert som kvinne, det du ønsker, det du vil. Å realisere seg på andre områder er også viktig, og må være minst like viktig.»

«Machokulturen finner vi overalt, men det er forskjeller fra land til land, hvor staten er en patriarkalsk institusjon. Og dette kan man se nå, i en tid der kvinner tar store fremskritt, men det er alltid enkelte menn som vil hindre dette, gjennom reaksjoner som forsøker å straffe dette.»

Ingen kvinne er født hore

«For eksempel her i  de latinamerikanske landene kan du se en machokultur, men i Europa kan man også se forskjellig eksempler på machisme, uttrykt på en annen måte. Patriarkatet resirkuleres, med nye former for machisme, men det er fortsatt machisme.»

Om regjeringen i Bolivia
«Vi støttet Evo Morales, og trodde akkurat som mange andre på ham når han ville bli president, men nå stiller vi mange spørsmål til hvordan han utfører jobben. Et eksempel på dette er forholdet mellom sosiale bevegelser og Evo Morales’ regjering, et tema som vi ser konsekvensene av. Det er synd at regjeringen ikke har stilt spørsmål ved de eksisterende maktsektorene og istedenfor har laget en konfrontasjon mellom oss, mellom bolivianere, og utnytter sårbarheten til de av våre landsmenn som har en vanskelig økonomisk situasjon.»

«Jeg tror at hvis Evo Morales hadde begynt å gjøre det korrekte hadde flere støttet ham. Nå i dag er Evo Morales’ regjering omstridt for temaer som forfølgelse og trakassering, og for spionasje mot de som tenker annerledes enn regjeringen. Dessverre ser det ut til at regjeringen er mer opptatt av slike situasjoner enn å fokusere på det bolivianske folket som må leve med ustabile priser, til tross for at regjeringen sier at neoliberalismen ikke lenger er i kraft.»

Mujeres Creando
Alle foto: Joanne Lagos

2 kommentarer til En kvinnebevegelse i Bolivia – Mujeres Creando

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *