En liten stor festival – Alasitas i Bolivia

 

24. januar begynner en populær fest i Bolivia som feires i La Paz hvert år, og som har sin opprinnelse fra 1781. Denne festen heter Alasitas, som betyr ”kjøp fra meg” på Aymara, med sin mest representative figur som heter Ekeko, også kjent som ”Dios de la Abundancia”, som er spansk for ”Overflodens Gud”. Ekeko er en tjukk mann som har en rekke ting hengende på kroppen, alt i miniatyr, slik som ris, poteter, dagligvarer, biler, penger, hus – kort sagt alt man trenger for å leve.

Folk fra hele Bolivia kommer denne dagen for å feire Alasitas, og festen åpnes midt på dagen den 24. januar. Gatene i La Paz fylles av selgere med boder fulle av miniatyrer, og mennesker som kjøper tingene med håp om å ha nok av dette i året som kommer. De som skal bygge hus kjøper seg små verktøy og materialer, bussjåfører kjøper seg en liten lekebuss, og nybakte foreldre kjøper små bleiepakker. I tillegg finnes restauranter og bakerier som lager små utgaver av tradisjonell mat.

Rundt omkring kan man finne ”Kallawallas”, de er fra en av Bolivias urbefolkninger, og gjør et slags ritual som heter ”Ch´alla” med alkohol, kronblader, kokablader, og Sahumerio (man brenner forskjellige planter og annet, for å velsigne de små tingene med røyken). Man går også til katolske kirker for å velsigne det man har kjøpt, med velsignet vann.

Om man går på gatene på denne tiden kan man se hvordan folk gir bort lekepenger til hverandre. Det er ikke nødvendig å kjenne den man gir penger eller en annen ting fra Alasitas, det viktigste er å ønske det beste til de som får noe av deg.

Dette er en veldig spesiell og koselig festival for bolivianerne og de som deltar på denne festen, og mange tar seg tid til å kjøpe med seg noen ting til familie og venner som ikke er tilstede.

Alasitas-festen varer i cirka tre uker. Etter 24. januar samles selgerne på et festivalområde, der alle kan gå og se på flotte, og vanligvis håndlagde, miniatyrer, spise litt mat og handle litt mer. Alasitas er en festival full av håp om en bedre situasjon.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *