Et smil er håp

Bolivia ligger i Sør-Amerikas hjerte, og har ca. ti millioner innbyggere. Landet ble kolonisert av spanjolene i 1538, og het Alto Peru. Den katolske religionen ble innført av spanjolene, og den blandet seg med Quechua- og Aymara-kulturen. Den 6. august 1825 ble Bolivia selvstendig, ledet av Antonio José de Sucre og Simon Bolivar fra Venezuela. Dermed fikk Bolivia navnet sitt.

Bolivia er et utviklingsland med en variert kultur, men med en stor grad av fattigdom. Etter frigjøringen av Bolivia var landet preget av politisk ustabilitet, med avbrudd av guvernørenes regjeringsperioder, og territoriale konflikter. Noen av disse pågår enda, slik som tapet av den bolivianske kyststripen i ”La Guerra del Pacífico” i 1879-1882 med Chile, da Bolivia ble landfast.

«Når man kommer til Bolivia oppdager man at folk er vennlige, glade og hardt arbeidende mennesker som på tross av vanskelige tider har sin kultur dypt rotfestet i blodet»

Bolivias historie og dagens virkelighet gjør at mange spør hvordan bolivianerne vokser opp. Svaret kan finnes i deres egen kultur. Når man kommer til Bolivia oppdager man at folk er vennlige, glade og hardt arbeidende mennesker som på tross av vanskelige tider har sin kultur dypt rotfestet i blodet. På gatene i Bolivias byer kan uformell handel bli sett, de fleste er foreldre med barna sine med arbeidsdager som overstiger 10 timer, men jeg tør påstå at de alltid har et smil klart.

Foto: Joanne Tatiana Maidana Lagos

Bolivia har en fantastisk og rik kultur. Som barn lærer bolivianere å uttrykke følelser deres gjennom musikk, dans og typisk mat fra landet. Midt i mellom konflikter og kultur, har bolivianere et håp om at deres land skal kunne tilby et anstendig liv med mulighet til å ta vare på familiene sine, ettersom den nåværende økonomiske situasjonen er årsaken til at mange familier splittes når far eller mor er tvunget til å reise utenlands for å søke arbeid for å sende penger hjem, og på den måten sikre et bedre liv for sine barn.

For å konkludere kan vi si at et smil uttrykker mer enn lykke, det viser godhet og håp, håp om at vi alle en dag skal bli anerkjent og respektert, slik vi har krav på i følge Verdenserklæringen om menneskerettigheter.

Foto øverst: Joanne Tatiana Maidana Lagos.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *