Evo Morales’ gjenvalg

Evo Morales ble valgt som president i Bolivia for første i 2006, og gjenvalgt i 2010, etter at grunnloven ble omskrevet i 2009. I følge både den gamle og den nye Grunnloven kan man velges til president og visepresident for maks to 5-årsperioder etter hverandre.

I den nye bolivianske grunnloven står det også tydelig at presidenten og visepresidenten bare kan gjenvelges en gang, men til tross for dette ønsker President Evo Morales og Visepresident Álvaro García Linera å stille til valg for tredje gang. Dette begrunner de med at de kun har sittet én periode etter at landet ble grunnlagt på nytt. Opposisjonen og en stor del av den bolivianske befolkningen reagerer sterkt på denne forklaringen, og mener at den bolivianske Høyesterettsdomstolen ikke respekterer grunnloven når de nå godtar dette.

Den 20. mai godkjente Visepresident Álvaro García Linera, som fungerende president mens Evo Morales var i USA, en lov som gjør at Evo Morales kan stille til presidentvalg neste år. Regjeringens støttespillere, samt Høyesterettsdomstolen og sosiale sektorer som støtter partiet til Evo Morales (MAS), var til stede da den nye loven ble godkjent. Dermed åpnes det for gjenvalg av Evo Morales og Álvaro García Linera, på tross av kritikk og forviring fra opposisjonen, som ønsker å anke til Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) for å be dem vurdere den bolivianske situasjonen.

Toppfoto: Atardecer en Plaza Murillo av Voces Bolivianas under Creative Commons.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *