Forberedelseskurs for sør-nord-brigaden i Guatemala

Kommer snart (til en by nær deg): to colombianere, to guatemalanere og to brasilianere.

Første august møttes elleve brigadister fra tre ulike land, og aktivister fra sosiale organisasjoner i Guatemala by. Fire av brigadistene er på vei til Norge på sør-nord-utveksling, og de er nå på forberedelseskurs i Guatemala. Her befinner også brigadister fra sør-sør-utveksling og nord-sør-utveksling seg. Det er første gang de ulike utvekslingsprosjektene befinner seg på samme sted. Totalt seks brigadister fra tre ulike land kommer til Norge 13. august.

Juan Pablo og Lucía er fra Colombia og representerer Nettverket av bondeorganisasjoner, Coordinación Nacional Agraria (CNA) i brigaden. Angélica og Dorothea kommer fra Guatemala og henholdsvis bondeorganisasjonen, Comité de Unidad Campesina (CUC) og enkeorganisasjonen Coordinación Nacional de Viudas Guatemala (CONAVIGUA). I tillegg til disse fire kommer Tarsício og Kadja Cristina, som er organiserte i De jordløses bevegelse, Movimiento Sem Terra (MST).

De første dagene på kurset går til en grundig innføring i Guatemalas historie, med fokus på borgerkrigen og fredsavtalen. Dette har vi fått gjennom møter med CUC, CONAVIGUA og andre guatemalanske organisasjoner. Disse organisasjonene jobber med det historiske minnet, de var sentrale både under og etter fredsprosessen for å sikre gjennomføringen av løftene og avtalene. Det blir lagt ekstra vekt på fredsforhandlingen og gjennomføringen av avtalen, på grunn av at Colombia for tiden befinner seg i en fredsprosess. I tillegg er det i år 20 års-jubileum for signeringen av avtalen i Guatemala. Norge har vært tilrettelegger i begge fredsprosessene, derfor er dette et utrolig interessant tema for alle deltagerne på kurset. Gjennom diskusjoner og samtaler får vi lært om selve prosessen, men også hva som burde blitt gjort annerledes og hvilke deler av avtalen som ikke har blitt overholdt.

Til helgen er det planlagt et besøk til grenda 29. desember, som har navnet sitt fra dagen fredsavtalen ble underskrevet. Neste uke begynner forberedelsedelen om Norge. Da skal brigadistene få en generell innføring i landets historie, kultur og den politiske konjunkturen. Selvfølgelig skal det også informeres om hva de kan forvente seg av klima og temperatur. Mellom møtene og på kveldstid er det tid til sosialisering. Under måltidene er det ofte diskusjoner om ulike temaer, men også masse spørsmål om Norge og hvordan ting fungerer der. Hvordan er et normalt måltid? Har dere tortillas? Hvor kaldt kan det bli? Har håret deres noen gang frosset til is? Hvordan skal vi bo? Og vi prøver selvfølgelig å svare så godt vi kan. Det er tydelig at sør-nord-brigadistene er spente og gleder seg til å oppleve Norge, lære mer om landet, bli kjent med LAG og selvfølgelig alle dere.

Sør-nord-brigadistene er en kjempefin, oppvakt, kunnskapsrik og engasjert gjeng. De legger snart ut på denne tre måneders lange reisen, langt borte fra sin egen familie, venner og organisasjon. Vi håper inderlig at alle dere, med tid og mulighet, ønsker å bli kjent med dem når de kommer til Oslo.

Tekst: Frøya Torvik

Toppfoto: Brigadenes kunstverk på Casa de la Memoria – globaliser kampen, globaliser håpet! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.