Hip hop og feminisme

Den cubanske duoen Krudas Cubensi vekker oppsikt på alle scener de opptrer. Odaymara Kruda og Olivia Kruda utgjør duoen som setter blodet i kok med sine knallharde tekster om kvinners rettigheter og seksuell frigjøring – og det på en mannsdominert hip hop scene i Latin-Amerika!

«La Gorda la Gorda la Gorda soy yo, mira aquí la Gorda llegó». Her er den tjukke dama, det er meg, den tjukke dama har ankommet. Krudas spiller på alt annet enn den stereotypiske latinamerikanske kvinnen. Slik tar de et oppgjør med jentenes forhold til kropp og utseende, særlig bildet av en svak og sårbar kvinne som må beskyttes av sine store sterke menn.

”Machismen har dype røtter i det latinamerikanske samfunnet, og forøvrig i hele verden. Det er det samme overalt og kampen for likestilling er noe vi dedikerer livet vårt til med musikken som vårt sterkeste våpen”, forklarer Olivia.

På konsertene til Krudas Cubensi er flertallet av publikum kvinner. ”Vi vet vi står på en mannsdominert scene. Slik er det med Hip Hop, men også med mye annen musikk slik som reggae. Kvinnen er redusert til å ha en passiv og objektiv rolle i sangtekstene, men det forandrer vi på. Vi er kvinner på scena som synger og rapper om kvinner”, sier Olivia.

«Det å ta et oppgjør med et machistisk system er ikke bare bare skal vi tro Krudas. ”Det er selvmord”, hevder Olivia med et smil om munnen»

”Vi startet dette prosjektet på Cuba i 1999. Vi drev på den tiden med eksprimentelt teater hvor vi brukte blant annet rap, og så ble vi invitert til å delta på en hip hop event” Dette ble starten på gruppa Krudas Cubensi, og Odaymara sier at de er veldig takknemlig for motagelsen de fikk av andre cubanske hip hop grupper som «Los Aldeanos» og «Doble filo».

”De har gjort mye for å bygge opp et hip hop miljø på Cuba. Da vi kom var det selvfølgelig mange som stoppet opp og sa: Hva er det der? Hva er det de synger om?”, sier Odaymara og flirer. Det å ta et oppgjør med et machistisk system er ikke bare bare skal vi tro Krudas. ”Det er selvmord”, hevder Olivia med et smil om munnen.

”Å være lesbisk, tjukk, svart, kvinne og rapper er jo å avskrive seg selv fra «retten» til et normalt liv”

Litt sant er det nok. Krudas Cubensi bruker musikken til å ta tak i problemer og utfordringer i samfunnet som bli lite debattert. ”Å være lesbisk, tjukk, svart, kvinne og rapper er jo å avskrive seg selv fra «retten» til et normalt liv”, sier Odaymara, som selv oppfyller alle karakteristikkene. ”Det er en kamp, men vi blir inspirert til å fortsette av de positive tilbakemeldingene fra alle vi møter. De siste fem årene har vi reist mellom Cuba, USA, Mexico og Guatemala”.

Foto: Ingrid Fadnes

Vil du høre mer om Krudas Cubensi og musikken andre kvinner innenfor reggae og hip hop i Latin-Amerika lager, kan du høre på radioserien Feminisme på latinamerikansk. Dette lille utraget av intervjuet med Krudas Kubensi ble gjort i sammenheng med radioserien som ble utarbeidet og gjennomført av undertegnede og Kjersti Kanestrøm Lie. Vi reiste rundt mellom Mexico, El Salvador og Honduras i januar 2011. Temaet for serien er feminisme, et begrep som vi opplever som stigmatisert både i Norge og i Latin-Amerika.

Kan vi snakke om kvinnerettigheter og feminisme i samme setning? Er det det samme, eller finnes det motsetninger? Hvilke saker opptar kvinneorganisasjoner, musikere og feminister i Latin-Amerika?

Serien er delt opp i fem episoder som du kan høre her:

  • Episode 1: Hva er feminisme og hva er machisme?
  • Episode 2: Maquilaindustrien og fagforening – kan de forsones?
  • Episode 3: Kvinnerevolusjon i musikken.
  • Episode 4: Abort og vold mot kvinner.
  • Episode 5: Kvinner i konflikt – er de glemt?

Tekst og bilder: Ingrid Fadnes

En kommentar til Hip hop og feminisme

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *