I solidaritet med Paraguay

Samtidig som flere tusen mennesker fra hele verden var samlet på People’s Summit i Rio for å diskutere sine alternativer for hvordan skape en bærekraftig utvikling, ble minst 11 bønder skutt og drept og flere titalls skadet da politiet forsøkte å fjerne 150 bønder som okkuperte deler av Hacienda Morumbi sør-øst i Paraguay.

”Dette er den største krisen i Paraguays nyere historie”, stadfester Perla Gomez fra bondebevegelsen i Paraguay. ”Massakren viser hvor sterkt agroindustrien står i landet vårt, forteller Perla. ”Det har vært vanskelig å være så langt unna når dette har skjedd, men samtidig setter vi utrolig stor pris på all støtten som vi har fått her i Rio.”

I Paraguay eies 80 % av jorda av en utvalgt elite som, i likhet med resten av Latin-Amerika, sitter på enorm politisk og økonomisk makt. Under Alfredo Stroessners 35 år lange militærdiktatur ble land delt ut til hans politiske allierte, og selv om jorda i dag formelt tilhører staten, gjør storbøndene krav på den samme jorda. Den nylig avsatte president Lugo gikk til valg på en omfordelingspolitikk der han støttet de fattiges krav om jordfordeling. Historien viser at hver gang noen prøver å gjøre noe med de store forskjellene innad i Paraguay, avsettes de ved militærkupp. Lugo avsettelse gjennom et såkalt parlamentarisk kupp, viser at dette tilfellet er intet unntak.

Gjennom hele People’s Summit har situasjonen i Paraguay vært et sentralt tema. På mange måter representerer hendelsen i Paraguay de internasjonale kampen om naturressursene og konflikten som eksisterer mellom store landeiere og multinasjonale selskaper på den ene siden og jordløse og småbønder på den andre siden. I Rio ble de drepte bøndene både hedret og minnet, og i marsjen onsdag 20. juni var solidaritet med bøndene i Paraguay hovedparolen til Via Campesinas internasjonale delegasjon. Hendelsen i Paraguay ga alle en ufrivillig påminnelse om hvor viktig det er å stå samlet mot de enorme interessene som agroindustrien representerer i Latin-Amerika.

Tekst og foto: Kine Fristad.
Kine er 28 år og aktiv i LAG. Hun er prosjektmedarbeider på brigadeprosjeket, og koordinerer sør-sør-utvekslingen og sør-nord-utvekslingen. Tidligere har hun vært brigadist i Brasil. Hun er interessert i landbruk og jordfordelingsspørsmål

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *