Jungelsarkasme

De siste to ukene har jeg tilbrakt nettene i en hengekøye i landsbyen Agua Clara i jungelen ikke langt fra Palenque (en av de mest kjente Mayaruinene i Mellom-Amerika). Min jobb var å være fredsobservatør, og fred var nettopp hva jeg observerte. Dag inn og dag ut. Bortsett fra tilfeller av vold i hjemmet, var det lite spor av den pågående konflikten i landsbyen, som henger sammen med konflikten nevnt i tidligere poster.

Uansett, så var poenget at jeg har sovet i hengekøye for første gang. Noe som er en interessant erfaring i seg selv. Jeg har nå et rutenettet mønster på ryggen som et fint lite minne. Samt enkelte insektbitt her og der. En skulle tro at en natt eller 14 på landsbygden kunne være en avslappende og stille affære. Dette er ikke tilfelle i Lacandonjungelen. Aper som hyler. Hunder som bjeffer. Haner som starter å gale klokken 3 fordi som en følge av utilsiktet bruk av hallusinogener. Tzeltal indianere som er oppspilt fordi de har lært ”vri åtter”. Dette er bare et lite utvalg av kilder til bråk og ståk.

Frisk luft. Hvilken myte, hvilken usannhet. Luften er annerledes. Mindre eksos, men frisk. Nåja, om man er romslig i definisjonen kan man kanskje argumentere for at lukten av avføring, myrgass, bål og råtne dyreskrotter er frisk. Nå skal det nevnes at det er en hvis mulighet for at jeg selv er kilden til diverse ”ulukter, avlukter og skitlukter”. Et kosthold bestående av bønner og mais og utilsiktet insektkrydring setter sine spor i magen. Og i undikken. Man vet at maten gjør susen i trusen når man må bruke verktøy og gassmaske etter å ha tømt korsryggen. At kropp og klesvasken (som til tider forgikk samtidig, uten at det var hensikten) ble gjort i en elv som var over sine bredder, og dermed ikke helt rein, har satte sine odøriske spor. Fordelen er at selv myggen begynte å holde seg unna.

Toppfoto: Stian

2 kommentarer til Jungelsarkasme

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.