Karneval for folket!

Hva tenker du på når du hører ordet karneval?

Tenker du på glorete fjærkostymer, store flåter, halvnakne damer og fulle turister i gigantiske opptog? Det finnes en mørkere side ved disse jublende folkemassene: korrupsjon, politisk maktspill og skitten konkurranse. Bak den pompøse fasaden finnes det karneval som når ut til andre enn turister og eliten. Dette fikk vi oppleve.

Søndag 15. Februar fikk Brigada 22 de Julho være med på feiringen av karneval med MST. Feiringen foregikk i MST sin første urbane bosetning Comuna Urbana Dom Helder i bydelen Jandira, São Paulo. Denne bosetningen begynte sin kamp i 2005, først for å få bruksrettighetene til jorden, deretter for å få bygget opp et bosamfunn med en god infrastruktur. I dag bor det nærmere 150 MST-familier i bosetningen.

Ved ankomst var det mística og rundtur på skolen. Det tok ikke lang tid før øl og den brasilianske nasjonalspriten cachaça ble funnet frem og MST sin egen sambaskole Unidos da Lona Preta fikk feiringen i gang. Ekkoet fra trommer og sang kunne høres i hele bydelen, og gleden og engasjementet spredte seg blant folket da vi danset gjennom gatene til MST-samba.

Unidos da Lona Preta (Sammen under en svart presenning) er et sambaband sprunget ut fra MST. Navnet refererer til MSTs kjennemerke, som er de svarte presenningene i veikanter og på jorder hvor MST okkuperer. Bandet spiller og synger om kampen for jordreform, om MST sine erobringer, nederlag og om livet i okkupasjonene. I år hadde Unidos da Lona Preta tiårsjubileum som ble feiret med deilige sambarytmer utover nattetimene.

Dette karnevalet står i motsetning til det prestisjefylte karnevalet i Rio, hvor sambaskolen Beija-flor vant med mistenkelig god drahjelp fra det tvilsomme regimet Ekvatorial-Guinea, som både finansierte den overdimensjonerte sambaflåten og stakk penger i lommen på komiteen som erklærte sambaskolen til årets vinner.

Vi er heldige som fikk oppleve MST sin feiring av karneval. Her handler karnevalet om kampen, samholdet, om rytmene, sang og dans, og feires fortsatt med den viktige essensen av folkefest – for det brasilianske folket.

Tekst og foto: Frida Vesseltun

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.