Mannssjåvinismesjokk for mannlig feminist

Det er 8. mars 2016, og vi ankom Guatemala by kvelden før. Det er en strålende dag, solen skinner, det er varmt, og aller viktigst, det er den internasjonale kvinnedagen. Vi spiser frokost og legger avsted mot den store plassen utenfor Palacio de Justicia, bygningen hvor høyesterett i Guatemala holder til. På denne plassen har alle de tusenvis av personene som skal delta i kvinnemarsjen møtt opp, og det at marsjen starter akkurat her, har for meg en ganske sterk symbolikk. Kun få dager før kvinnedagen, var det på nettopp denne plassen kvinnene i Sepur Zarco-saken gikk seirende ut på fra høyesterett. Her sto de og hilste sine støttespillere, og motstandere, etter en kamp mot de som sto ansvarlig for grove seksuelle overgrep mot dem, en kamp for rettferdighet som hadde vart i over 30 år. Denne dommen er historisk – det er første gang krigsforbrytere har blitt dømt for seksuell slaveri og tortur i en nasjonal domstol.

Mens vi går mot plassen, ser vi nå for første gang Guatemala bys gater, bygninger og mennesker i dagslys, og gleder oss til å lære mer om dette samfunnet og de sosiale kampene som utkjempes her, og stemningen er smått oppspilt. Dette er en dag for å forsvare de rettighetene kvinner har, for å feire de rettighetene kvinner har oppnådd, for å fortsette kampene for kvinnefrigjøring, og for å sette fokus på den veien vi fortsatt har igjen å gå. En skulle kanskje tro at dette var en dag der menn var ekstra bevisste på sine handlinger ovenfor kvinner, kanskje nettopp på kvinnedagen kunne flere menn oppført seg slik som de alltid burde gjøre ovenfor kvinner, det var i hvert fall litt den underbevisste følelsen jeg satt med før vi begynte å gå.

IMG_1453

Det var sterkt å se de standhaftige urfolkskvinnene gå i sine tradisjonelle drakter gjennom byens gater

Da vi var gått et par kvartaler fra vandrerhjemmet vi sov på, fikk både stemningen og de forventningene jeg hadde en knekk. Vi ble møtt med et plystreorkester uten like – menn langs gatene ropte, plystret, ga blikk og slengte kommentarer mot kvinnene i brigaden vår, det var som om de konkurrerte om å vise hvem av dem som var den ekleste, minst respektfulle, og største drittsekken av dem alle. Det oppsto en stemning som jeg aldri har opplevd maken til. Jeg fikk tidligere følelsen av at Mexico by var nokså preget av machisme da vi var der, men det vi opplevde nå i Guatemala by, var på et helt annet nivå. Som eneste mann i en gruppe på åtte, var jeg usynlig, ingen enset meg med ett blikk engang, og jeg ble stående på utsiden og observere et kvalmende verbalt overfall av mine medbrigadister. Jeg kan bokstavelig talt ikke forestille meg hvordan det føltes for medbrigadistene mine, når det fikk meg til å føle et slikt sterkt ubehag som det fikk meg til å føle.

Plystreorkestret på kvinnedagen var bare en forsmak på den sterke machismen som preger det guatemalanske samfunnet, og i dagene og ukene som kom etter skulle jeg og mine medbrigadister få oppleve flere ting som henger sammen med den sterke machismen. Og kvinnene i brigaden fikk naturlig nok kjenne på det mye kraftigere enn meg.

Litt senere under oppholdet vårt i Guatemala, fikk jeg tydelig se hvor forskjellig kjønnsrollemønsteret kan komme til uttrykk her i Guatemala. For den typen mannssjåvinisme jeg ble vitne til 8. mars, var usminket og utagerende, men mannssjåvinisme og oppførsel basert på kjønn kommer i mange forkledninger og former. På brigadens første uteopphold kom kjønnsrollemønsteret til uttrykk på en annen måte. Jeg og medbrigadist Ronya bodde tre uker i Q’eqchi-landsbyen Rio Polochic II. Landsbyen består av tvangsfordrevne Maya-Q’eqchier, og er preget av et veldig tradisjonelt kjønnsrollemønster. Kvinnene lager mat, vasker hus og klær, og passer på barna. Mennene jobber med det fysiske arbeidet i åkrene og i gummiplantasjen, drar til byen og driver handel, og lærer seg bedre spansk. Hvis man kun ser det ut fra arbeidsoppgaver fordelt etter kjønn, så kan byen virke mer likestilt. Men i realiteten føltes det ikke slik. Selv om dette kjønnsrollemønsteret går imot det jeg vanligvis står for, så føltes det som om Rio Polochic II var mer likestilt og mindre mannssjåvinistisk en Guatemala by. Grunnen til dette var at kvinner og menn ble omtalt med respekt, og hvis noen kommenterte at jeg vasket klær, eller at Ronya hjalp til med å bære tunge matsekker, så var det av interesse, overraskelse eller forundring. Dette er neppe representativt for alle landsbyer i Guatemala, men i Rio Polochic II var kjønnsrollemønsteret og hvordan det kom til uttrykk, et helt annet enn det man kunne se i Guatemala by.

IMG_3323

Kjønnsrollemønsteret i Rio Polochic II er mye mer tradisjonelt enn i byen, men virker mer respektfullt.

Hele opplevelsen av den kraftige mannssjåvinismen i Guatemala by, den sterke motstanden mot det i kvinnetoget, og kjønnsrollemønsteret på landsbygda, som var som en uskrevet regel, en refleks, alt dette har gjort meg mer bevist. Vi tror kanskje vi er kommet langt i likestillingen hjemme i Norge, men der tar vi feil. Akkurat som landsbygda i Guatemala, tar vi ting for gitt, og det å tro at vi er fullstendig bevisst på våre egne holdninger, oppførsel og handlinger basert på kjønn, vil bare kunne kalles naivt. Av en eller annen grunn tjener kvinner i Norge mindre enn menn, av en eller annen grunn er Razika et jenteband og Kråkesølv et band, Gro Harlem Brundtland og Erna Solberg kvinnelige statsministere, mens Jens Stoltenberg og Kåre Willoch er statsministere, og av en eller annen grunn er jenter «søte», og gutter «tøffe». Dette er bare noen få eksempler på ting «som bare er sånn» hjemme i Norge, og som vi også bare tar for gitt, hvis vi ikke har et fokus på å være bevist over våre egne holdninger og samfunnets holdninger angående likestilling og kjønn, da går vi oss
fast i et spor der ting bare er slik de er, og vi får ingen reell likestilling.

Les mer om kvinnedagen i Guatemala i neste utgave av tidsskriftet Latin-Amerika!

Tekst og foto: Sebastian Tymi, Brigada sin Fronteras

2 kommentarer til Mannssjåvinismesjokk for mannlig feminist

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.