Matkrise i Tarahumara, Mexico

Lørdag 14. januar ble en sjokkerende nyhet spredt via Facebook og Twitter i Mexico. På grunn av kulde og matmangel kastet nærmere 50 kvinner, barn og menn seg utenfor bratte stup, i et kollektivt selvmord, blant urfolksgruppen Rarámuris i fjellkjeden Tarahumara i delstaten Chihuahua i Mexico.

Chihuahua i Mexico

Nyheten skapte voldsomme reaksjoner og ble spredt gjennom sosiale medier. Den 16. januar ble
hendelsen bekreftet av en lokal TV-stasjon. Spontant ble nødhjelpsaksjoner satt i gang for å bringe
mat, klær og tepper til urbefolkningen i fjellene. Nyheten blir bekreftet av befolkningen som bor
nær denne urfolksgruppen, mens delstatsregjeringen på den andre siden benekter at dette har skjedd.

Fjellene i Tarahumara er en yndet turistattraksjon med bratte stup, dype kløfter og spektakulære
topper. Her bor urfolksgruppene Rarámuris, Odamis, O’odams og Warijos. Dette er urfolksgrupper som siden kolonitida har vært presset opp i karrige strøk i fjellene hvor de holder ut gjennom lange og kalde vintre, dårlige boforhold og med liten tilgang til dyrkbar jord. Situasjonen for gruppene i disse områdene er prekær og både rapporter fra statlige institusjoner og FN bekrefter en situasjon hvor befolkningen er kronisk underernært. Barne-dødeligheten i dette området er 12,5 per tusen fødte, og av dem dør nesten samtlige av underernæring.

Problematikken i Chihuahua er på ingen måte ny. Også her kan man forklare den ekstreme situasjonen til urbefolkningen med en uforståelig ignoranse fra den mexicanske regjeringen. Økonomiske hensyn går foran de menneskelige og i Chihuahua finnes det nok av naturressurser som har blitt solgt ut til utenlandske selskaper. Gruver og skog skaper økonomisk gevinst for noen få, mens en av de eldste og fremdeles mest tradisjonsrike urfolksgruppene sakte, men sikkert blir utryddet gjennom å måtte leve helt i grenseland når det gjelder helse og ernæring. Situasjonen har blitt forverret de siste årene på grunn av stor aktivitet blant kriminelle grupper knyttet til narkokartellene i området.

Raramuri-kvinner

Regjeringen tok til slutt (etter press fra det sivile samfunn) initiativ til å dele ut tepper og mat. Delstatsguvernør Cécar Duarte møtte personlig opp ved utdelingen og fikk tatt de obligatoriske bildene for å vise hvor bekymret de er for matmangelen blant urfolksgruppene. Hverken tepper eller mat strakk til for de 2000 Ráramuris som møtte opp og mange måtte gå tomhendt tilbake. «Måtte Gud være med dere», sa Duarte til de frammøtte. «Dere er et sterkt og glad folk», avsluttet Duarte og smilte til fremmøtte journalister. Like overbeviste var ikke to av landsbylederne som møtte fram. «Dette er kun et populistisk show fra regjeringens side. De kommer hit og sier vi skal få mat og tepper, mange kommer langveisfra og må gå tomhendt hjem etter å ha stått i kø i flere timer. Men guvernøren får sitt bilde og forteller at alle fikk tepper og mat. Det er ikke sant», fortalte Ángela Ramos til avisen La Jornada. Nødhjelp kaller Duarte det. Stemmesanking er vel heller det rette ordet.

Problemet som mange peker på er at nødhjelpen kommer når situasjonen er så prekær at folk dør av underernæring.  Hjelpen ville nok ikke ha kommet fram hadde det ikke vært for reaksjonene i sosiale medier og at nyheten ble spredt som ild i tørt gress ved hjelp av Twitter og Facebook. Regjeringen investerer ikke i en langsiktig utvikling hvor befolkningen må få tilgang til gode dyrkbare områder. Det er ikke bare urbefolkningen i Chihuahua som lever i en prekær situasjon. Den 16. januar protesterte bønder fra flere områder mot det de kaller en total ødeleggelse av dyrebar jord på grunn av endringene i klimaet. Det vokser nå fram en større protest i Chihuahua og noen kaller det den første sosiale bevegelsen i Mexico som oppstår på grunn av klimaendringer.

Situasjonen for Ráramuris er uansett ikke ny og vil ikke løse seg før Mexicos regjering går inn for å
anerkjenne alle urfolksgruppene i landet.

Tekst: Ingrid Fadnes

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *