Mishandling av kvinner i Bolivia

En trist sak der en boliviansk journalist mistet livet i forrige uke førte til at bekymrede bolivianske myndigheter fremskyndet arbeidet med en omfattende lov om vold mot kvinner. Mandag 12. februar ble Hanalí Huaycho Hannover, journalist i en boliviansk tv-kanal, drept hjemme, angivelig av sin ektemann, en politiløytnant som for tiden er på rømmen. Journalisten døde av mer enn 12 knivstikk over hele kroppen, i nærvær av hennes lille gutt på fem år.

Ifølge FN er Bolivia det landet i Latin-Amerika med et av de høyeste tallene for vold mot kvinner, og det internasjonale organet sier at de vil overvåke undersøkelsene i denne straffesaken, så vel som på andre lignende kvinnedrap registrert de siste årene.

En fersk menneskerettighetsrapport avslører at alle kvinner som er blitt drept av sine partnere, venner eller slektninger, ble mishandlet ved tidligere anledninger. Alle tilfellene ble politianmeldt, men senere henlagt og arkivert i politiets registre, og har bare bidratt til å øke statistikken for vold mot kvinner.

FNs Kvinnekonvensjon rapporterte at sju av ti kvinner opplever fysisk eller seksuell vold i Bolivia, og i følge Center for Information and Development of Women (Cidem) har det de siste fem årene blitt registrert 354 kvinnedrap.

«Bolivia topper listen over 13 land i Latin-Amerika i fysisk vold mot kvinner, og er nummer to når det gjelder seksuell vold,» sier Natasha Loayza, representant for FNs Kvinnekonvensjon i Bolivia.

Som følge av dette, bare en uke etter drapet på journalisten, og grunnet de bolivianske folkets store bekymring for det høye antallet tilfeller av vold mot kvinner, godkjente hele Representantenes hus torsdag kveld prosjektet for Ley Integral para Garantizar a las Mujeres una Vida Libre de Violencia (Lov som garanterer kvinner et liv fritt for vold). Målet med dette lovforslaget er å utrydde og hindre alle former for vold mot kvinner. Det er også inkludert sanksjoner mot kvinner som mishandler menn.

Toppfoto: Boliviatv.net: Verónica Peñasco Layme

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *