Politiets koner bryter stillheten

Konene til politimenn i tjeneste protesterer for tiden i flere byer i Bolivia. De krever en lønn som
tilsvarer det de militære tjener, opphevelsen av Lov 101, utlevering av mat til familiene, pensjon med
100 prosent av sluttlønn, og at de 35.000 politimennene blir inkludert i den generelle arbeidsloven.

Konene protesterer på vegne av sine menn og sine familier, og jeg snakket med Guadalupe Cárdenas, som er representant for politimennenes koner. Hun sa at lov 101 er en lov som begrenser politiets ytringsfrihet. De er veldig bekymret for sine familier.

“En vanlig politilønn er mellom 1800 og 2000 bolivianos (1500-1700 kroner) i måneden, og de jobber
opptil 420 timer i måneden, uten å telle dagene de er innkvartert (må være fysisk tilstede på politistasjonen eller der de får beskjed, dette skjer ofte når det er fare for konflikter, og politiet må kunne rykke ut på kort varsel, forf. anm). Og etter hver dags jobb blir de på kontoret for å skrive rapport, uten å få lønn, derfor følte vi oss nødt til å støtte våre menn, de kjenner ikke til nyttår, jul, eller ferie. Før denne konflikten har vi hatt dialog med regjerings Viseminister, men han lo bare av oss, og vi snakket også med regjeringsministeren, og selv om han oppførte seg pent, sa han til slutt nei til alle kravene og bekymringene våre, derfor er alt verre nå. De sa at vi bare ville lage et show, men slik er det ikke, akkurat nå er landet vår ubeskyttet, og vi bolivianere protesterer for en viktig grunn, ikke bare for ingen ting, det betyr at det er noe som er feil med det som presidenten vår kalte endringsprosessen, alt ser motsatt ut.

Politiets koner stiller krav til regjeringen

Kriminaliteten i Bolivia har økt, og når politimennene våre gjør jobbet sin, vet vi at de løper en stor risiko, fordi politiuniform er verken av god kvalitet eller riktige materialer. For eksempel er den “skuddsikre” vesten laget av plastikk og dekket med vanlig stoff, og de får utdelt brukte støvler som blir slitt ut på noen måneder. Dessuten får de ikke uniform, de får bare stoffet og må selv betale en skredder 800 kr for å sy uniformen. Det er et tankekors at en politimann som tjener 1800 kr må betale nesten halvparten av lønnen for en arbeidsuniform. Livet vårt er vanskelig, særlig nå som prisene til mat og alt er ustabil, 100 kr er som 10 kr nå.

Mennene våre sover på kjempegamle madrasser, maten de får er ikke sunn, det er en vanskelig situasjon. Vi vet at det vi krever er rettferdig, derfor får vi støtte fra samfunnet, det er mennesker som kommer hit og sier “bravo, dere kan!” Til og med fangene sier at de vil støtte oss, hvis regjeringen ikke hører på oss og finner en løsning snart. Dette er 5. dagen så langt at vi protesterer,“ avslutter Guadalupe Cárdenas.

Oppdatering:

På gata i La Paz

Spenningen øker i Bolivia, og konfliktene blir stadig alvorligere. Samme dag som intervjuet ble foretatt ga en større gruppe politimenn uttrykk for sin desperasjon ved å brenne kontoret og samtlige papirer ved politiets etterretningstjenester.

To dager etter intervjuet, og etter sjy dagers streik, ble politiet og regjeringen enige om en lønnsøkning på 100 bs (ca. 80 kroner) i måneden, samt dobling av matpengene, tilsammen 397 bs ekstra. Mange av politimennene var uenige i dette, og mente at kravene deres ikke ble hørt, noe som etterlater en liten tvil om hvor lenge denne løsningen kommer til å vare. Men i alle tilfeller har politiet besluttet å gjenopta sitt daglige arbeid, og beskytter en befolkning der mange fortsatt mener at politiets lave lønn gjør dem sårbare for bestikkelser og korrupsjon.

Alle foto: Joanne Tatiana Maidana Lagos

En kommentar til Politiets koner bryter stillheten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *