Presidentvalg i Mexico: Studentbevegelsen Yo Soy #132

– Jeg er #132! Kampropet høres over hele byen. Studentene i Mexico er lei av korrupsjon, vold og dårlig utdanningstilbud. De er ikke alene. Dagen før valget fylte over 200 000 mennesker zocaloen i sentrum av Mexico By. Folket skriker etter endring!

Yo Soy #132
For snaue syv uker siden ble studentbevegelsen Yo Soy #132 (Jeg er nr. 132) født, i hovedsak som en kampanje mot PRIs (Det institusjonelle revolusjonære parti) kandidat Enrique Peña Nieto. Partiet styrte Mexico enrådig fra 1929 til 2000, og står igjen sterkt på meningsmålingene til tross for kritikk fra mange hold. Mange mener at partiet kun ivaretar de rikes interesser. Studentbevegelsen holder i tillegg presidentkandidat Peña Nieto ansvarlig for de brutale overgrepene som rammet et hundretalls demonstranter i Atenco i 2006. Under, og i etterkant av en fredelig demonstrasjon utført av bønder og blomsterselgere, angrep, drepte, torturerte, voldtok og fengslet politimilitære styrker vilkårlig og urettmessig flere hundre personer i en brutal operasjon. En aksjon autorisert av daværende guvernør i delstaten Mexico, Peña Nieto. En slik president vil ikke folket ha!

Bevegelsen ble født på universitetet Ibero Americana etter at Peña Nieto talte i skolens auditorium. Da presidentkandidaten fikk spørsmål om han kunne ha håndtert opprøret i Atenco på en bedre måte, svarte han at han var fornøyd med aksjonen. Studentene viste stor misnøye ved hans tilstedeværelse og hans ansvarsfraskrivelse i forhold til Atenco-saken. Da flere av studentene reagerte med utskjelling, svarte Peña Nieto med å beskylde dem for å være et påfunn betalt av opposisjonen. Som en motreaksjon, publiserte 131 studenter en video på youtube der de viste frem studentbevisene sine og kritiserte media for sin håndtering av saken. Studentbevegelsen Soy132 ble dannet for å vise solidaritet med studentene fra Ibero Americana, og slik begynte noe som skulle vise seg å nå størrelser en ikke har sett tidligere i det meksikanske studentmiljøet.

Yo Soy #132 har i ukene før valget manifistert sin misnøye gjennom demonstrasjoner som har mobilisert hundretusenvis av ivrige demonstranter. Studentene har hele veien vært tydelige på at de er en flatstrukturert bevegelse uten ledere. Yo Soy #132 skiller ikke mellom studenter fra offentlige eller private universiteter, noe som har vært synlig gjennom hele mobiliseringen. Til tross for at mange er uenige om hvorvidt presidentkandidaten fra venstrepartiet PRD, Andres Manuel Lopez Obrador, kan endre Mexico, er de enige om en ting – de vil ikke ha Enrique Peña Nieto som landets nye president.

Den 30. juni gikk altså den siste demonstrasjonen før valget av stabelen. Oppslutningen var enorm, og talen klar: Mexico trenger endring!

Valgurnene er nå stengt, stemmene telles og folket venter i spenning! De siste tallene viser at Peña Nieto leder med snaue 6% over Lopez Obrador. Hvem skal bli Mexicos nye president, og vil folket få den endringen de krever?

Over 200 000 mennesker deltok på den nesten 4 timer lange marsjen fra De tre kulturers plass til hovedtorget i Mexico By

Et av hovedfokusene til Soy #132 har vært å demonstrere mot PRI-kandidat Enrique Peña Nieto.

Da demonstrantene nådde hovedkvarteret til det PRI eide Tv selskapet Televisa stod denne politistyrken og ventet. Demonstrasjonen gikk ellers svært rolig for seg, uten konfrontasjoner.

To demonstranter ikledd studentbevegelsens gjenkjennelige antrekk. Jeg er 132!

Demonstrantene fra Atenco var sentrale i marsjen. Som alltid ikledd paliacate (røde skjerf ) og med macheten høyt hevet.

Ignacio "Nacho" del Valle er sentral i Atenco-bevegelsen. Han ble dømt til 112 års fengsel for å ha ledet demonstrasjonen i 2006, men slapp ut etter fire år på grunn av sterkt press fra sivilsamfunnet.

Både små og store deltok i marsjen. Denne lille jenta stjal oppmerksomheten til journalistene.

Studentbevegelsens demonstrasjoner de siste månedene har vært kjent for sine kreative innslag. Her i form av en vandrende sjånglør.

Demonstrant utkledd som subcomandante Marcos. Mange lurer på om vi snart kan vente oss den 7 deklerasjonen fra EZLN.

Stillheten taler: De siste kilometrene av marsjen gikk i stillhet. Et magisk øyeblikk!

Da mørket kom lyste demonstrantene opp veien med tusenvis av fakler.

Tekst og foto: Fredrik Brogeland Laache og Eva Maria Fjellheim. Fredrik og Eva har vært brigadister for LAG i Chiapas i 5 måneder. Nå befinner de seg i Mexico By for å følge valget.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *