Solidaritetsbrigaden våren 2015

I skrivende stund har solidaritetbrigaden for våren 2015 satt kursen til Brasil! Etter to uker med intense forberedeleser er tiden endelig inne for et fire måneders opphold i verdens femte største land. Syv engasjerte ungdommer er klare for å lære om sosiale bevegelser, landets skjeve jordfordeling og urfolks rettigheter. Og ikke minst, klare for kjempe i solidaritet med MST, bedre kjent som “de jordløses bevegelse”. MST er den største sosiale bevegelsen i hele Latin-Amerika, som kjemper for en mer rettferdig jordfordeling i et land hvor 3% av jordeierne eier ⅔ av all dyrkbar jord. MST spiller en avgjørende rolle i grasrotkampen for en bedre framtid for folket i Brasil.

Første delen av oppholdet innebærer å gå på den nasjonale skolen til MST utenfor São Paulo – Escola Nacional de Florestan Fernandes (ENFF). Spenningen er høy blant brigadistene og vi er klare for å lære om alt fra venstresiden i Brasil til portugisisk! På lik linje med kunnskapsutveksling og læring er det å ta en del av vedlikehold på skolen en viktig del av oppholdet. Dette kan for eksempel innebære hagearbeid, dugnader og vasking av toalettene. Som du vil lese senere er det en av brigadistene som gleder seg spesielt til dette.

Her en er en kort introduksjon av årets brigadegjeng

MichelleNavn: Michelle Nguyen

Alder: 24

Fra: Moss

Hva gleder du deg mest til på brigade?

Jeg ser masse frem til uteoppholdet på landsbygda. Tror det blir en unik opplevelse å få oppleve kulturen, menneskene, og hverdagen på så nært hold. Også gleder jeg meg også til å vaske doer på MSTs nasjonale skole (Helt sant). Har hørt de har en helt spesiell teknikk på dovasking. Jeg skal gå inn for å bli den beste dovaskeren på skolen!

Avhengig av:  Kjærleik, kaffe og kos!

Gruppas: Lykketroll! Michelle har alltid et smil om munnen. Undrer over de store spørsmålene i livet, med en positiv innstilling til det meste!

IrilNavn: Iril Naustdal

Alder: 27

Fra: Bergen

Hva gleder du deg mest til på brigade?

Jeg ser frem til å møte nye mennesker og nye kulturer, oppleve landsbyens hverdagsliv. Jeg gleder meg til å få frem bonden i meg. Den siden jeg aldri visste jeg hadde. Jeg skal gjøre mitt beste å utfylle den rollen. Så blir det spennende å begi seg ut på en ny runde med et nytt språk. Nytt språk, nye muligheter for mange misforståelser og komiske stunder.

Avhengig av: Kos, latter, musikk og DANS!

Gruppas: Salsashaker! Det er ingen tvil om at denne jenta kan danse. Sett på litt latino-musikk og hun shaker løs uten hemninger!

FridaNavn: Frida Vesseltun

Alder: 20år

Fra: Sætre i Hurum

Avhengig av: Rettetang, muligens ikke i Brasil…

Hva gleder du deg mest til på brigade?


Møte nye mennesker, og lære mer om Brasil.

Gruppas: Engasjerte! Snakker seg til overbevisning i debatt. Frida kan nå langt i diskusjoner, spesielt hvis hun får lov til å spille ut sitt alter ego Katje Abreu.

JannikNavn: Jannik Ernst

Alder: 21

Fra: Berlin

Avhengig av: Mat, soving, husly.

Hva gleder du deg mest til på brigade?

Akkurat nå er det meste jeg både gleder, og gruer meg (litt) til, er å møte Brasils mennesker og overleve mitt første sammenstøt med en helt annen kultur. Det mest spennende blir å møte på lokale folk jeg ellers ikke ville møtt hvis jeg reiste til Brasil som turist. Et lite pluss er også at det (forhåpentligvis) er litt varmere der nede.

Gruppas: Gruppas go’gutt! Alltid snill, høflig og hjelpsom. Jannik er god å ha, spesielt når tekniske problemer oppstår!

TuvaNavn: Tuva Sætre Ressem

Alder: 20 år

Fra: Bergen

Avhengig av: Sjokolade

Hva gleder du deg mest til på brigade?

Jeg gleder meg til å bli kjent med Brasil utenom hvite strender, samba og fotball, lære om MST og bli med dem å utgjøre en forskjell!

Gruppas: Verdensmester! Tror hun er best i alt, vil være best i alt, ofte er hun det. Også gruppas arbeidsmaur, får ting gjort!

LeonNavn: Leon Obioma Millestad

Alder: 26 år

Fra: Bor i Bærum

Avhengig av: Tv-serier…

Hva gleder du deg mest til på brigade?

Å lære portugisisk.

Gruppas: Danseløve! Denne gutten er ikke mye sjenert, byr mer enn gjerne opp til dans og sjarmerer jentene med sine mangfoldige danseteknikker!

MartheNavn: Marthe Jæger Tangen

Alder: 20 år

Fra: Moss

Avhengig av: Kaffe og solo. Det siste kan bli en spennende utfordring i Brasil.

Hva gleder du deg mest til på brigade?

Oppleve solidariteten og engasjementet hos grasrota i Brasil! Og ikke minst, være med i kampen.

Gruppas: Ræddiz! Marthe er ikke redd for å si sin mening, hun bobler av ideer og engasjement!

Har du noen ønsker om hva vi burde skrive om? Noe spesielt du har lyst til å vite? Hvordan danser man egentlig i Brasil? Hvordan er det politiske forholdet mellom Brasil og Norge? Hvordan står det til med likestillingen? Hva er typisk brasiliansk mat? Legg igjen en kommentar da vel, så kanskje neste blogginnlegg handler om akkurat det du er nysgjerrig på.

Følg med på bloggen for oppdateringer om brigadehverdagen, for å lære om den politiske og sosiale situasjonen i Brasil og for å få en bedre innsikt i den viktige grasrotkampen. I tillegg vil det være oppdateringer på facebook og instagram!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.