Sprøyting i aksjon

Dere må våkne! Flyet har begynt å sprøyte alt!

Det er tidlig morgen i okkupasjonsleiren Ernesto Che Guevara, og i dag skal mine medbrigadister og jeg bort på besøk til nabo-fazendaen, der de skal sprøyte åkrene sine med fly.

Etter å ha hatt mange spennende møter med organisasjoner og mennesker, har vi fått masse kunnskap om sprøytemidler. Nå skal vi ut å se med våre egne øyne hvordan maten blir sprøytet med gift.

Bilen humper seg bortover den røde landeveien som snor seg mellom enorme jorder med mais og sukkerrør. Det grønne strekker seg helt til det møter den blå himmelen i horisonten. Det er noe annet å høre om store jorder med monokulturer, enn det å faktisk kjøre mellom dem og se dem med egne øyne. Langs landingsstripa til flyet står to arbeidere og jobber. Vi parkerer bilen og går bort til dem.

Her blandes mer sprøytemidler.

Her blandes mer sprøytemidler.

De to arbeiderne tar godt imot oss – svarer på spørsmålene våre og forteller oss at det er her flyet letter og at de bruker flyet til å sprøyte over sukkerrørene. Mens vi står og snakker hører vi lyden av flyet som nærmer seg, og kort tid etter lander det ved siden av oss. Mennene setter i gang med å arbeide, flyet skal på nytt fylles med sprøytemidler. De fester slangen til flyet og tanken fylles før flyet på nytt letter.

Nå må mer sprøytemidler blandes. Den ene av de to arbeiderne setter i gang. Med kun hansker og en maske som dekker munnen som beskyttelse, heller han det ene etter det andre oppi tanken. Tilsammen blir det en eneste stor illeluktende masse som gjør at jeg får lyst til å holde meg for nesa.

Vi er veldig nysgjerrige på hvilket sprøytemiddel det er de bruker, men når vi spør ser den ene på den andre og trekker på skuldrene. De finner frem en av posene de brukte til å blande og sier at det er dette de bruker, men de vet ikke hva det heter. Sprøytemiddelet gjør slik at sukkerrørene modnes fortere, og de legger til at det ikke er farlig for mennesker – det dreper bare dyr.

Her sprøyter traktoren sprøytemidel over maisåkeren.

Her sprøyter traktoren sprøytemidel over maisåkeren.

På tilbakeveien kjører vi forbi en av åkrene med mais. Også her sprøytes det. Her er det en traktor som står for sprøytinga og vi ser hvordan giften sprøytes ut av traktoren og lander på maisen og på veien rundt. Synet av giften, lukta og ikke minst beskyttelsen og mangelen på kunnskap til arbeiderne om giften er noe jeg sent vil glemme. Jeg kan ikke tro at mye maten som ligger på bordet hjemme er full av dette illeluktende og farlige middelet. Hvis de der hjemme hadde sett med sine egne øyne det jeg har sett i dag, tror jeg de som jeg hadde mistet matlysten.

Bakgrunn:
Brasils «cerrado» er omtrent seks ganger så stort som Norge og det savanneområdet i verden med størst biologisk mangfold. Hvert år blir rundt 20.000 kvadratkilometer savanne brent ned og gjort om til landbruksjord, og plante- og dyrearter utryddes raskt.  Det er hovedsakelig soya som spiser seg inn på savannen. Soyaen eksporteres blant annet til Norge for å bli til dyrefôr.

Forskere har avlet fram soyabønner som egner seg på savannen, som har det største produksjonspotensialet. Produksjonen krever store arealer, og jorda drives hardt for å opprettholde veksten, blant annet med utstrakt bruk av kjemiske sprøytemidler – mange av dem forbudt i resten av verden.  Det er denne sprøytingen LAGs brigadister har sett på nært hold i Mato Grosso.

Tekst og foto: Kine Rua Tangen, solidaritetsbrigadist i Brasil, våren 2014.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.