Tzul

Atanasio Tzul var navnet til mayamannen som i 1820 ledet et av de mest omfattende urfolksopprøra som hittil har funnet sted i territoriet som i dag utgjør Sentralamerika. Opprøret skjedde i sentrum av departementet San Miguel Totonicapan, en liten provins som ligger i Guatemalas vestlige fjell, og hvor majoriteten av befolkningen idag er maya-urfolk fra språkgruppa Kiché.

De muntlige historiske beretningene blant folk i Totonicapan forteller at Tzul opprinnelig kom fra Cantón Paquí, en liten grend som ligger få kilometer ut i Totonicapán. Tzul hadde hatt flere tradisjonelle maya-tillitsverv, som Principal, eller k’axk’ol på Kiche, et verv som den dag i dag består blant mayabefolkningen i mange områder i Sentralamerika og det sørlige Mexico.

Totonicapan-opprøret i 1820 oppsto ifølge de samme beretningene som en protest mot en blodhøy og diskriminerende skatt som kirken og den politiske eliten krevde fra mayabefolkningen. I mer enn 20 dager greide Tzuls styrker å kontrollere Totonicapan, før en spanskettet hær slo ned de rebelske mayaene ved bruk av voldsom vold.

Atanasio Tzul og mange av hans allierte ble fengslet i nabodepartementet Quetzaltenango. De ble til slutt satt fri etter at Totonicapans befolkning hadde gjennomført store demonstrasjoner. I dag lever minnet om Atanasio Tzul videre i Totonicapan, og midt i byen runger en høyreist og veldig statue av ham. Skikkelsen minner oss om hvordan mayabefolkningen har vist styrke og rebelskhet gjennom kolonitida, og i de seinere nasjonalstatene. Tzul symboliserer et diskriminert folks krav på rettferdighet, og en pågående kamp for verdighet og likhet.

Men Kichémayaenes motstandskamp er ikke bare et stolt minne fra fortiden. Totonicapan er i dag kjent for å være åsted for en av de mest motstandsdyktige urfolksinstitusjonene i Guatemala. La Alcaldia Indígena består av representanter fra hvert av de 48 grendeområdene som Toto består av. Hvert år, den 1. januar, velges nye representanter hit. Hver kvinne og mann over 18 år har plikt til å utføre ulike tillitsverv, k’axk’ol, tre ganger i løpet av livet. Vervene er frivillige og man kan ikke ta gjenvalg.

Las Alcaldias Indigenas er uavhengige urfolksråd med røtter i tida før kolonistyret, og selv ikke det spanske utbyttende styret, eller den 36 år lange interne væpna konflikten har greid å knekke denne politiske organisasjonsformen i 22 av guatemalas kommuner, selv om endel vestlige elementer er innkludert, blant annet navnet. I Totonicapan er rådet blitt kjent for å ha en sterk komite for forsvar av jorda og vannressursene, og som hittil har greid å stanse gruvedriftsselskapers utforsking av jorda.

Disse selskapa står for noen av de mest alvorlige inngrepa i urfolks territorier og rettigheter etter fredsavtalene i 1996. – Cuando Totonicapan se levanta, el gobierno tiembla, når Totonicapan reiser seg, skjelver myndighetene, sa Carlos Camey fra fjorårets råd til en jorunalist fra avisa PrensaLibre. Provinsen har også den laveste voldsstatistikken, en tendens vi kan se i de fleste av områdene der urfolksinstitusjonene er sterke.

Påtroppende og avtroppende - Juana del Carmen Tacam og Romeo Tiu under seremonien 1. januar.

1. januar 2012 hadde mange hundre personer møtt opp for å se Romeo Tiu overføre vervet som president for urfolksrådet til 26 år gamle Juana del Carmen Tacam, som blir historiens første kvinnelige president i Toto. Seremonien skulle ha funnet sted ved byens plaza central, men et flertall nektet å møte opp foran statuen av katolske San Miguel, og flyttet arrangementet et kvartal lenger bort til området der Tzuls historiske viktige skikkelse kunne overvære seremonien. Etter å ha gitt el bastón de mando, symbolet på autoritet, videre til Juana del Carmen Tacam, minnet Romeo Tiu den oppmøtte forsamlingen om å ikke gi opp kampen. – Vi må kjempe for frihet og uavhengighet, sa han. – Vi skal fri oss fra utbytterne og hindre gruveselskapenes forurensning og drap på mayabefolkningen.

Tekst og bilder: Susanne Normann

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *