Vi har ankommet Maranhao!

Hele brigaden har nå helskinnet ankommet São Luis, Maranhão, etter en ukes ferie. Alle er uthvilte og klare for den tredje etappen av brigadeoppholdet. Programmet for neste ukes opplegg er lagt frem, og allerede i dag har vi hatt et veldig lærerikt foredrag om gruvedrift i Maranhão og Pará. Det er tydelig at problemet er stort og rammer mange på ulike måter. Det er ikke bare gruven i seg selv som er problemet, men også tvangsflytting av folk for å starte opp nye gruveprosjekter, avskoging for å lage kull og store eukalyptusplantasjer som tar opp plassen til den naturlige skogen. Transporten av ulike mineraler, da særlig jern, skaper også store problemer, da transporten av mineralene med tog forstyrrer mange lokalsamfunn. Utbygging av nye, store havner ødelegger også levebrødet for mange småfiskere langs kysten.

 

Kart over Maranhão

Kart over Maranhão. Bildekilde: Guianet.com.br

Mange av disse problemene kommer vi til å få se på nært hold i løpet av den neste ukene gjennom besøk i ulike landsbyer her i Maranhão. Tirsdag skal vi besøke to store havner her i São Luiz, hvor en av dem tilhører det multinasjonale selskapet Vale. Onsdag og torsdag vil vi dra til områder som er truet av utbygging slike store havner. Vi kommer til å besøke Taua Mirim og Cajueiro, landsbyer som begge er i kamp mot store selskaper som ønsker å bygge havner på lokalsamfunnets territorier. Det vil føre til ødelagte tradisjonelle fiskeplasser. Begrunnelsen for utbyggelsen er et ønske om en økt utvinning av jern og andre mineraler fra innlandet som fraktes til kysten for eksport. Tirsdag får vi også besøke et annet området som heter Taim, som blir utsatt for sterkt press fra selskaper som ønsker å utvinne mineraler som sand og leire fra deres territorier.

São Luis' gater. Her har vi vandret rundt de siste dagene.  Bildekilde: http://www.decolar.com

São Luis’ gater. Her har vi vandret rundt de siste dagene.
Bildekilde: Decolar.com

På fredag dra vi fra São Luis med all bagasjen for å ta fatt på uteopphold nummer to. Første del blir i bil, vi drar da innover i landet hvor vi først kommer til å besøke en Quilombola som ligger i Santa Rosa do Preto, før vi på ettermiddagen drar videre til Villa Diamante. Dette er et av områdene i regionen som blir særlig hardt rammet av de forbigående godstogene. Vi blir værende i området i flere dager, så det gir mange muligheter for informasjonsarbeid. Brigaden drar så videre på onsdag (19.11), da går turen videre med tog til Acailandia (Açailândia) hvor vi blir fordelt i to bosetninger, California og Zipo Cortado.

Passasjertoget til gruveselskapet Vale

Passasjertoget til gruveselskapet Vale. Vale har også et transporttog hver time som kjører på disse skinnene. Bildekilde: Wikimedia.org

 

Det er mye spennende som kommer til å skje fremover, så det er bare å følge med; både på bloggen og på Facebook-siden vår!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.